Кога ни се прияжда повече и защо - учените имат отговор
Илюстрация: Guliver / iStock
До извод, който може да стане основен диетичен приницп в храненето, достигнаха учени от университета Флиндерс в Австралия, и от този в Ливърпул, Англия, пише medikforum.ru.
Просто в определено време от деня не трябва да ядем някои продукти, за да избегнем излишните килограми, твърдят специалистите.
Обяснението е, че заради специфична дейност на главния мозък хората намират вредните калорийни закуски за по-привлекателни през втората половина на деня.
По това време, като правило, се случва преяждане с наситени с мазнини и захар хранителни продукти.
Изследователите тествали 300 млади жени, за да оценят отношението им към храненето в различен момент от деня.
Получените данни говорят, че през втората половина на деня мозъкът формира особено отношение към храната с изразен вкус, но пък богата на мазини, сол и захар.
По това време хората автоматично започват да я смятат за по-привлекателна, което води и до по-голямото ѝ консумиране.
По думите на учените, тези, които искат да имат стройна фигура или се опитват да отслабват, трябва да ограничат достъпа си до вредна храна през втората половина на деня, ако е възможно дори да не им попада пред погледа.
Надя Горанова
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари